Kos pembedahan sebelas ribu lapan ratus untuk Acute Appendicitis

Tahun lepas (2017) bulan Ogos, masa tu saya di KL. Client saya cakap dia sudah kena saspek oleh Doktor yang kemungkinan besar dia kena Apendiks. Kalau nama yang rasmi punya ialah Acute Appendicitis lah. Risau juga saya. Saya terus beli tiket balik malam itu juga untuk next day first flight. Sementara itu client saya Lucy (Bukan nama sebenar) cakap dia sudah register di Rafflesia Medical Center.

Rafflesia_Medical_Center_Airport
Di KLIA kupi-kupi tunggu kapal

Tidak lama lepas tu dapat sudah Pre-authorization letter dari Prudential. Yes! Meaning Prudential sudah kasi ‘green light’ yang client saya punya Medical Cost akan di tanggung berdasarkan Medical Plan yang dia ambil.

Ni nah SMS yang client saya dan juga saya dapat:

Rafflesia_Medical_Center_GL_approved
Good News

Saya sampai first flight next day. Client belum lagi masuk operations tapi di jangka dalam waktu tengahari begitu lah. Cek dengan Lucy, dia gementar juga sikit tapi spirits are up lah. Operations ambil masa 1 jam lebih saja. Dorang pakai prosedur yang bukan kana potong tu atau pun yang ‘open surgery’ tu. Saya rasa nama surgery dia ialah “Laparoscopic Appendectomy Surgery”.

Rafflesia_Medical_Center_Laparoscopic_Appendectomy
Berpeluh sedikit tinguk ni list harga

Yang in prosedur mahal sikit kalau saya tengok dalam list dorang lah.  Laparoscopic Appendectomy Surgery ni Doktor akan buang tu apppendicts melalui 3 lubang yang kena tebuk di badan pesakit. Ada kamera kecil kana kasi masuk so Doktor bulih tinguk apa yang dia buat di skrin dengan imej video yang lebih besar.

Rafflesia_Medical_Center_GIF
Sampai!

In most laparoscopic appendectomies, surgeons operate through 3 small incisions (each ¼ to ½ inch) while watching an enlarged image of the patient’s internal organs on a television monitor.

Rafflesia_Medical_Center_Patient
Nervous sedikit saya kasi semangat

Yang bagus nya prodesdur ni, patient akan biasanya sembuh lebih cepat sebab tidak kena putung tapi kena cucuk saja. 3 lubang kecil. So proses penyembuhan lebih pantas lah.

Client saya next 2 days baru kena discharge. Pening juga lah dia sebab tu ubat bius kan. Kesian juga tapi next day tengahari OK sudah dan dapat discharge keluar. 2 hari lepas tu dia bulih sudah jalan dan angkat anak-anak dia tapi secara slow-slow la. Takut juga kan kalau mengejut mau lompat-lompat sebab baru 2 hari gia…

Rafflesia_Medical_Center_Appendicitis
Hasil ladang ini hari

Mau tau kos keseluruhan? RM11,972.30 Cuma kena bayar RM112.10 sebab itu bukan termasuk sebagai kos medical. OK lah kan..? Ada urang tulung bayar RM11,860.20 untuk kos rawatan. Cuma bayar RM112.10. Imagine bayar sendiri full cost? Sakitnya tuh di sini Appendicts!

Rafflesia_Medical_Center_Abang Mohd Affendi Abang Yusop
Dr. Affendi (General Surgeon) and awesome nurse

Terima kasih banyak-banyak kepada Doctor Affendi sebab dia punya profesionalism sama communication yang sangat menenangkan jiwa client saya dan saya juga sekaligus! What a great guy! Tidak lupa juga semua staff nurse termasuk lah juga semua department. OK bah kalau kau!

Nah, ni nah kos dia yang Prudential BSN Takaful kasi approve:

Rafflesia_Medical_Center_Pre_Authorization_letter
Nasip bukan kurik duit tabung

Client saya dulu ambil PruBSN Takaful yang mana dia attached dengan Medical Coverage. Kalau mau minta quotation ka apa, isi saja borang online dan siurang akan contact kau dan tulung sebanyak yang bulih. Kita jumpa lah dan cerita-cerita sikit. Tapi saya ada satu syarat saja. Saya belanja kupi. Kalau ko belanja saya, uhmm saya tidak tolak! 

Jaga kesihatan dan jumpa lagi!

Rafflesia_Medical_Center_Insurance_Agent
Sedia berkhidmat!

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga 500k? Klik untuk Free Quotation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *