5 alasan kenapa saya belum bersedia ambil Life Insurance

Dalam industri life insurance ni, siurang memang tau ini ialah ‘rejection business’. Daripada 10 urang yang kita approach, mungkin 5 dapat set appointment. Mungkin 3 urang akan cakap “Bah kita kupi-kupi lah”. Daripada semua ni maybe ada lah satu urang yang akan cakap “Yes, let’s DUIT”

Tapi ejen insurance ni tugas dia memang besar. Comission memang salah satu driving force lah. Tapi apa yang lebih besar dari sana ialah untuk bagi awareness sama orang ramai. Kalau banding sama negara lain, Malaysia masih lagi sangat kurang awareness dia. Based on report daripada Life Insurance Association of Malaysia (LIAM), so far Malaysia punya ‘penetration rate’ ialah 36.7%. Kalau banding sama Jepun atau Singapore yang mana dorang punya ialah 80%. [Source]

Malaysia’s insurance penetration rate currently is 36.7%, compared with 80% in?Japan and Singapore

So dalam banyak sebab, apa sebab yang selalu siurang dapat bila urang cakap dia tidak mau Insurance? Sini saya punya personal top 5 reasons yang biasanya urang akan cakap

1. Tiada bajet

life-insurance-orang-sabah-takaful-warisan

Ada alasan yang memang sangat genuine. Ada juga mungkin untuk mau cakap No sebab malu-malu mau cakap. Tapi cuba pikir ah, kalau memang tiada langsung simpanan duit yang cukup untuk cover diri sendiri punya expenses kalau ada kejadian macam lumpuh badan atau kalau berlaku kematian dan kau satu urang saja yang bawa duit untuk family? Even dua-dua laki bini kerja, kalau kamurang yang memang sudah ada family, ko akan tau juga macam mana kalau salah satu tiba-tiba stop share kos belanja kan? Maybe pasal tiada bajet la kita lagi mesti bersedia in case berlaku musibah. Kenapa? Sebab bisuk kita tiada gerenti yang kita tidak akan sakit, eksiden atau mateh. Siapa yang tanggung anak-anak sama wife atau hubby darling punya expenses nanti?

 

2. Perlu masa untuk fikir

Memang ini satu ciri yang bagus. Kita semua mesti dan patut buat ‘homework’ sendiri juga. Sebab ini komitmen yang panjang. Apa lagi mau deal sama ejen nanti di masa akan datang, make sure kau selesa sama ejen kau. Tapi masa pun bahaya juga kalau kita tiada urgency. Especially kalau tiada insurance coverage langsung, kalau pikir mau ambil masa yang lama banyak benda bulih berlaku kalau timing tidak ngam kan? Besides, kalau satu tahun kau tunggu dan mau pikir, bila sudah sedia, memang kena buat quotations lagi, naa.. lain sudah tu kiraan premium sebab umur makin meningkat. (lebih bertambah umur lebih tinggi risiko dan lebih tinggi premium mau bayar) Tapi umur salah satu faktor saja lah mau tentukan harga premium. Pekerjaan, merokok atau tidak pun akan ada efek nya. Jan kasi lama.

3. Sudah ada insurance

pru_ad__medical_card_320x100Kalau yang awareness tinggi, biasanya suda ada insurance. Ada yang akan ambil bertahun-tahun sudah sejak 20’an atau lepas saja start kerja. Saya pun begitu. Saya suka jumpa urang yang sudah ada insurans sebab lebih senang mau bincang. Dorang biasanya sudah tau kepentingan insurans. Walaupun sudah ada insurance, biasa siurang akan buat ‘policy review’. Kenapa? Mungkin insurans yang kau ada sekarang tu tiada medical coverage. Atau mungkin jumlah pampasan dia ndak cukup untuk kehidupan masa kini? Atau ko ndak suka logo company lain yang kau punya sekarang? Ha ha ndak bah main-main jak. Tu la tu sometimes, bila kita buat policy review, baru lah buli nampak exactly apa keperluan kita. Macam beberapa bulan lepas, saya punya client yang suda ada insurance bertahun sudah bayar. Found out yang dorang punya co-insurance tu ialah bayar 20% dari jumlah bill kalau admitted masuk hospital. Imajin kalau bill hospital ialah 100 ribu? 20 ribu bayar sendiri oh? Itu salah satu contoh lah.

4. Mama saya bayar untuk saya

OK. Ini saya kasi masuk sebab sangat unik. Sudah kerja tapi dia tidak bayar insurans sendiri tapi mama yang bayar sejak dia kicil. Bagus lah sebab saya pun bayar juga untuk anak saya. Tapi kalau dia suda bekerja dan ada pendapatan sendiri, sia rasa saya akan kasi tu tanggungjawap sama dia. Tapi maybe dia punya family mimang ada aturan sendiri so tiada masalah juga lah. Tapi saya akan buat policy review lah juga ni sebab kalau dari kicil kana bayar maybe ndak banyak tu coverage atau ada area lain kita bulih tulung.

5. Saya masih sihat

life-insurance-orang-sabah-takaful

Berfikiran positif ni memang bagus. Tapi saya rasa kuat macam mana kau punya semangat ‘Law of attraction’ pun, kalau pasal buli gerenti kau sihat dan tiada apa-apa akan berlaku saya pun kagum. Kenapa kita simpan spare tyre dalam kereta? Kenapa kita jalan awal sebelum flight pigi airport? Sebab ‘JUST IN CASE’ kita tidak akan kelam kabut atau berada dalam situasi yang ndak siuk.

Kita mungkin sihat sekarang. Gaji just nice untuk ada kereta, ada rumah tempat berlindung, bulli bawa family melancong dan makan sedap once a month. Tapi kalau kita tiada contohnya at least 300k ready untuk family ataudiri sendiri masa berlaku ketidak best-an, mimang betul-betul ndak best lah. Yes maybe kita ada 300 ribu dalam bank tapi kalau kita mateh, bukan tu family buli pigi bank dan cakap “Saya mau kasi keluar duit abang saya”. Walaupun laki atau bini kau kaya, anything happen to them, akan ambil masa juga tu mau liquidize aset-aset. Belum lagi kalau family masuk campur pasal harta. Bagi yang Muslim pula ikut Faraid (pembahagian harta pusaka) pun agak kompleks juga.

FYI, Insurance sekarang boleh di Hibah kan bagi rakan-rakan Muslim kita. So ada peace of mind. Kenapa life insurance? Peace of mind. Itu seja.

 

 

 

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga 500k? Klik untuk Free Quotation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *