5 Sebab Kenapa Kau Punya Insurance Application Mungkin Tidak Kena Approved

Free_insurance_quotationBila kau apply life insurance, outcome dia ada 3 saja. Approved, Declined atau postponed. declined tu paham lah kan? Kalau postponed meaning mungkin perlu maklumat tambahan bergantung sama tu insurance company punya requirements lah.

Insurance ada banyak jenis / types. 4 jenis yang tipikal sekarang. Dia ada traditional punya iaitu Life Insurance, Endowment, Term sama Investment Linked. Ini nanti kita bincang lah. Perlu satu post spesel tu supaya kita semua lebih paham.

Alber Einstein Takaful
Si Obot kana declined

Jadey… dalam situasi apa ka yang kau tidak buli ambil Life Insurance? Mari kita check. Ini tidak semestinya 100% tidak dapat tapi all depends sama tu terms sama budibicara ‘Underwriter’ sama kompeni. Tapi kebiasaan nya mimang susah mau lepas dapat approval kalau kau ada kemungkinan temasuk dalam list ni:

5 Sebab Kenapa Kau Punya Insurance Application Mungkin Tidak Kena Approved

Kau penghisap gam

Kalau saya buat appointment sama kau dan kau isap gam sambil kita cerita pasal plan 3-in-1 siurang, saya pun takut mau submit ko punya proposal ni. Bukan apa, kalau jumpa besa-besa pun suda kau isap gam depan saya, ndak pula buli bayangkan kalau sendiri di rumah atau dalam kereta atau masa di siring pantai? Urang jenis gini cari nahas sudah. Bukan gam jak lah. Kalau kau memang suntik morphine sebagai breakfast dan telan ecstasy kalau time flu, better settle dulu isu ketagih kau baru kita jumpa lagi. Tapi meaning ada history penyalahgunaan dadah. Pun issue juga ni.

 

Setiap Minggu Kau drive kereta eksiden

Mungkin kau pernah eksiden ndak kira apa lah..driving ka, masa turun tangga rumah ka atau tengah nyanyi lagu karaoke. Tapi kalau minggu-minggu kau eksiden, ada kemungkinan application macam kurang buli kena approve. Risiko tinggi dan mungkin kau ada masalah lain mangkali?

 

Umur kau 30, Tinggi kau 125 cm tapi berat kau 95kg

Ini ketara kau pun tau lah. Telebih berat badan atau obese bilang orang putih. Nisbah berat sama tinggi kau ndak ngam. Over weight di luar tahap normal. Bukan sebab kecantikan fizikal tapi besanya kalau individu yang ada berat badan yang tidak ngam sama berat dia biasanya akan ada kemungkinan ada masalah lain dalam masa yang dekat. Penyakit misal nya. Ataupun susah mau lari kaalu kena kejar kambing? Mungkin buli lepas juga lah tapi maybe kena minta buat medical check-up sama beberapa requirements lain. Ada juga kemungkinan premium kena bayar mahal sikit dari yang kana proposed.

 

Kerja Kau yang risiko tinggi punya

Kalau kerja kau kerani dalam opis jak atau che’gu kah atau outdoor salemen, ini kira risiko yang rendah atau sederhana jak. Tapi kalau kau punya kerja ialah rigger di pelantar minyak, kerja di site buat projek bangunan, nelayan, pekerja balak ka begitu, ini consider kerja yang risiko tinggi. Sebab dia mungkin pasal terdedah sama bahaya lebih banyak compare sama pekerjaan lain. Kemungkinan tidak kana approve mungkin tinggi.

 

Pernah kena decline beberapa kali

Kalau kau ada rekod pernah apply di tempat lain punya kompeni dan pernah kena decline, kemungkinan info dari sana kena guna pakai untuk buat keputusan. Tapi lain kompeni lain garis panduan dia la so tidak semestinya akan kana reject trus.

Rilek kau

Semua insurance kompeni ada terms yang berbeza. Tidak semestinya kau trus kana reject especially area yang masih buli di review balik. Apap-apa pun, consult sama Insurance Agent yang kau kenal, dan minta khidmat nasihat dia. nanti dia akan rujuk sama kompeni dia dan tinguk macam mana application kau bulih di teruskan atau pun perlu ada requirement lain. Jangan putus asa dulu ya. Kalau kau mau free quotation, isi jak info kau dari link sini.

Mau dapat free quotation insurans untuk kau? Klik itu butang:

Free_insurance_quotation

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga 500k? Klik untuk Free Quotation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *